2012/06/11

ITALY!!!

Kocham włoskie jedzenie!!


Dlatego parę szybki przepisów nawet dla tych nie umiejących gotować.
Wyjdą Wam na pewno!!!


Włosi uwielbiają jeść, jak tu nie kochać takiej kuchni!!






PRZEPISY:


- BRUSCHETTA


Jest to jedna z najpopularniejszych przekąsek w kuchni włoskiej.
Składniki:
bagietka            1 sztuka
oliwa z oliwek   2-3 łyżki 
duży pomidor   1 sztuka
ząbki czosnku   2 sztuki
sól i pieprz
Przygotowanie :
1.Kromki chleba lub bułki skrapiamy dość obficie oliwą i wrzucamy na rozgrzaną patelnię lub do piekarnika i przygotowujemy złociste grzanki
2.Chrupiące grzanki nacieramy obranym ze skóry i przekrojonym na pół ząbkiem czosnku – dzięki temu pieczywo nabierze niebywałego zapachu.
3. Pomidora kroimy w niezbyt drobną kostkę i wrzucamy do miski (można wcześniej obrać pomidora ze skóry).
4.Do pokrojonych pomidorów dodajemy jeden bardzo drobno posiekany ząbek czosnku i posiekane listki bazylii.
5.Zawartość miski skrapiamy oliwą z oliwek i doprawiamy solą i pieprzem do smaku, a następnie dość dokładnie mieszamy.
6.Tradycyjna bruschetta to ciepłe grzanki ze świeżym pomidorowym nadzieniem, więc na przygotowane kromki nakładamy pomidorową mieszankę i w takiej postaci podajemy na stół.





- SPAGHETTI BOLOGNESE


Składniki:

makaron spaghetti paczka1 opakowanie
mięso mielone300 gramów+
czosnek (ząbki)2 sztuki
papryka czerwona słodka1 łyżeczka
pomidory3 sztuki
kostka bulionowa warzywna1 sztuka
przegotowana woda (gorąca)1.5 szklanki
olej dosmażenia2 łyżki
bazylia oregano1 łyżeczka
sól pieprz ( do smaku)3 szczypty



Przygotowanie:
1.Makaron gotujemy.
2.Mięso mielimy,ewentualnie moze być mielone gotowe kupione.
3.W rondelku rozgrzewam olej i wrzucam pokrojony w kosteczke czosnek.Chwilke przesmażam i dodaje mięso mielone.Dodajemy przyprawy i smażymy mięso ciągle mieszając .Jak już sie usmaży dolewamy 1 i 1/2 szklanki przegotowanej wody. 
4.Dodajemy kostke warzywna,gotujemy ok.5 minut do rozpuszczenia sie kostki lub dodajemy bulionu .
5.Następnie dodajemy przecier pomidorowy (mieszamy)  lub pomidory z puszki, doprawiamy solą i pieprzem.
6.Gotujemy jeszcze około 5 minut i gotowe.
7. Na miseczki rozkładam makaron,polewam gotowym sosem i posypujemy parmezanem




- SPAGHETTI CARBONARA

Składniki:
makaron300 gramów+
jajka2 sztuki
żółtka3 sztuki
parmezan100 gramów+
boczek200 gramów+
kremówka200 mililitrów
cebula2 sztuki
natka pietruszki1 pęczek
pieprz1 szczypta
sól1 szczypta




Przygotowanie:
1.Makaron gotujemy al dente, w lekko osolonej wodzie i odcedzamy.
2.Boczek kroimy na drobne kawałki i podsmażamy na patelni, aż będzie lekko chrupiący. Dodajemy poszatkowane cebule i smażymy do jej zrumienienia.3.W międzyczasie mieszamy parmezan, kremówkę oraz jajka, dodajemy poszatkowaną natkę pietruszki, solimy i pieprzymy.4.Wszystkie składniki przekładamy do rondla i na małym ogniu, stale mieszając gotujemy przez chwilę. Jajka nie powinny być surowe, a parmezan dobrze obklejony na wstążkach makaronu.5.Podajemy posypane odrobiną natki pietruszki.





1 komentarz: