2011/12/19

Świąteczne łakocie!!

Jak słodko być razem na Święta!

Atmosferę przed świętami skutecznie podgrzewają dochodzące z kuchni zapachy. Aromat cynamonu, pomarańczy i wanilii to coś, bez czego Boże Narodzenie jest nieważne! Niezależnie od tego, ile innych pyszności przygotowujesz, ciasteczka świąteczne muszą zmieścić się w bożonarodzeniowym menu!




Swiąteczne ciasteczka! Trudno sobie wyobraźić święta bez ciasteczek.Tych domowych,własnoręcznie wypieczonych.Najpopularniejsze to kruche lub pierniczki!



                 OTO PARĘ ŚWIATECZNYCH PRZEPISÓW DLA ŁASUCHÓW!!



Zimtsterne - niemieckie ciasteczka świąteczne

Składniki na około 40 ciastek:

-300 g zmielonych migdałów
-100 g cukru pudru
-2 białka
-50 g mąki pszennej
-2 łyżeczki cynamonu

Glazura bezowa:

-1 białko
-1 szczypta soli
-200 g cukru pudru
-1 - 2 łyżki mleka

Przygotowanie:
W naczyniu wymieszać suche składniki na ciasto. Dodać białka i zagniatać aż do uformowania klejącego ciasta (można mikserem). Owinąć folią spożywczą i umieścić w lodówce na przynajmniej 1 godzinę.

Przygotować bezową glazurę: ubić na sztywno białko ze szczyptą soli. Ubijając cały czas dosypywać cukier, stopniowo. Glazura powinna mieć odpowiednią gęstość, kremową konsystencję, by nie była zbyt sztywna i by nie spływała z ciastka. W tym celu dodać 1 - 2 łyżki mleka, wymieszać.

Blachę do ciastek wyłożyć papierem do pieczenia. Wyjąć z lodówki ciasto i rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia lub folii (można podsypać cukrem pudrem). Rozwałkowane ciasto powinno mieć grubość około 1 cm. Używając foremki w kształcie gwiazdki wycinać ciasteczka i układać na blaszce. Za pomocą pędzelka na każdej gwiazdce rozprowadzić bezową glazurę.

Piec w temperaturze 170ºC przez około 10 - 12 minut (uważając, by beza nie nabrała brązowego koloru)*. Wyciągnąć ciastka z piekarnika i wystudzić. Przechowywać w szczelnym pojemniku. Z każdym dniem są coraz smaczniejsze.


Pierniczki

Składniki:


• 2 szklanki mąki
• 2 łyżki miodu
• 3/4 szklanki cukru
• 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
• 1/2 torebki przyprawy piernikowej
• 1 łyżka masła
• 1 jajko (+ dodatkowo 1 jajko do posmarowania)
• około 1/3 szklanki lekko ciepłego mleka


Dekoracja: lukier, czerwony barwnik spożywczy, posypki (maczki) cukrowe, wiórki kokosowe, roztopiona czekolada itp.

Przygotowanie:

- Mąkę przesiać na stolnicę, wlać rozpuszczony gorący miód i wymieszać (najlepiej nożem). Ciągle siekając, dodawać kolejno cukier, sodę, przyprawy, a gdy masa lekko przestygnie - masło i jedno jajko.
- Dolewając stopniowo (po 1 łyżce) mleka zagniatać ręką ciasto aż będzie średnio twarde i gęste (nie musimy wykorzystać całego mleka, bo masa może być za rzadka). - - Dokładnie wyrabiać ręką, aż będzie gładkie, przez około 10 minut.
Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na placek o grubości maksymalnie 1 cm. Foremkami wykrajać z ciasta pierniczki, smarować rozmąconym jajkiem i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach około 2 - 3 cm od siebie (pierniczki troszkę podrosną).
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, do 4 tygodni lub jeszcze dłużej. Pierniczki im są starsze tym lepsze. Z czasem też stają się bardziej miękkie.
- Dekorować przed podaniem, najlepiej jak już będą miękkie. Do dekoracji można użyć samego lukru lub lukru wymieszanego z barwnikiem spożywczym. Zamiast barwnika spożywczego można użyć soku z granatu lub z buraka. Pierniczki można dekorować roztopioną czekoladą i maczać w posypce cukrowej lub w wiórkach kokosowych.




Czekoladowiec z suszonymi śliwkami
i sosem karmelowym


Składniki:

Ciasto:

• 250 g suszonych śliwek, pokrojonych na mniejsze kawałki
• 1 łyżeczka sody oczyszczonej
• 125 g niesolonego masła w temperaturze pokojowej
• 145 g drobnego cukru do wypieków
• 2 duże jaja, roztrzepane
• 185 g mąki + 3/4 łyżeczki sody + 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 150 g ciemnej czekolady, roztopionej i ostudzonej


Sos karmelowy:


• 125 g niesolonego masła
• 125 g brązowego cukru
• 250 ml śmietanki kremówki
• 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Przygotowanie:


- Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Głęboką formę o wymiarach 23 x 26 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
- Do rondelka włożyć śliwki, wlać 250 ml wody, doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować na małym ogniu przez 3 minuty. Dodać sodę, odstawić z ognia do ostudzenia.
- Mikserem utrzeć masło z cukrem na puszysty krem. Stopniowo dodawać jajka, cały czas ubijając.
- Szpatułką wymieszać najpierw z przesianą mąką z proszkiem do pieczenia, następnie z przestudzonymi śliwkami wraz z zalewą. Na koniec dodać roztopioną i ostudzoną czekoladę i również dobrze wymieszać.
- Ciasto wlać do przygotowanej formy. Piec przez 40 - 45 minut, do czasu aż ciasto nie będzie przylegać już do boków formy.
- W międzyczasie przygotować sos karmelowy: do rondelka włożyć masło, wsypać cukier i wlać śmietankę, zagotować mieszając. Zmniejszyć ogień i gotować na bardzo małym ogniu przez 5 minut. Zdjąć z ognia i wymieszać z wanilią.
- Kroić ciepłe ciasto na kwadraty i podawać polewając ciepłym sosem karmelowym


Ciasteczka francuskie

Składniki:

• 2,5 szklanki mąki
• 8 łyżek gęstej śmietany
• 250 g masła lub margaryny
• 2 jajka
• cukier do posypania


Przygotowanie:


-Z mąki, żółtek, śmietany i tłuszczu zagniatamy ciasto. Staramy się zrobić to szybko, aby masło nie roztopiło się. Ciasto powinno być lekko lepkie.
-Wstawiamy je do lodówki na około 2 godziny.
-Ciasto wyciągamy z lodówki i rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm. Wycinamy ciasteczka o różnych kształtach.
-Na blasze wykładamy papier do pieczenia i układamy ciasteczka. Każde z nich smarujemy białkiem i posypujemy cukrem. Dodatkowo do posypania możemy użyć płatków migdałowych, cynamonu czy innych składników.
-Ciasteczka wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około pół godziny w 170 ºC. Po tym czasie powinny być lekko zarumienione, jeśli jednak są zbyt blade, pozostawiamy je chwilę dłużej w piekarniku.


kolorowe ciasteczka idealne na świateczny stół!



Kruche ciasteczka świąteczne

Składniki:

• masło lub margaryna do pieczenia 250 gramów
• 3 szkl. mąki
• 3/4 szkl. cukru
• 1 jajko
• 1 łyżeczka mielonego imbiru
• 1 łyżeczka mielonego cynamonu
• 1 łyżka miodu

Dekoracja:
2 tabliczki czekolady mlecznej lub gorzkiej w zależności od upodobań
2 łyżki bakalii: orzechy, rodzynki, migdały
2 łyżki kolorowej posypki cukrowej


Przygotowanie:


Miękkie masło lub margarynę utrzeć dokładnie z cukrem. Pod koniec ucierania dodać jajko. Wsypać mąkę, przyprawy i dodać miód. Wszystko razem wymieszać i odstawić na 30 minut do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować na podsypanym mąką blacie na grubość kilku milimetrów. Wycinać dowolne kształty. Układać na blasze na papierze do pieczenia. Piec w 180 st. ok. 10 - 15 minut. Ostudzić. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Maczać w niej ciasteczka i odkładać na kratce w odstępach. Dekorować bakaliami i posypką.




1 komentarz:

  1. OMG boskie łąkocie...słodyczy nie lubię, lubiepiec ale te sama bym zjadła ;DD
    Zapraszam do siebie mniamimniami.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń