Dlatego parę szybki przepisów nawet dla tych nie umiejących gotować.
Wyjdą Wam na pewno!!!
Włosi uwielbiają jeść, jak tu nie kochać takiej kuchni!!
PRZEPISY:
- BRUSCHETTA
Jest to jedna z najpopularniejszych przekąsek w kuchni włoskiej.
Składniki:
bagietka 1 sztuka
oliwa z oliwek 2-3 łyżki
duży pomidor 1 sztuka
ząbki czosnku 2 sztuki
sól i pieprz
Przygotowanie :
1.Kromki chleba lub bułki skrapiamy dość obficie oliwą i wrzucamy na rozgrzaną patelnię lub do piekarnika i przygotowujemy złociste grzanki
2.Chrupiące grzanki nacieramy obranym ze skóry i przekrojonym na pół ząbkiem czosnku – dzięki temu pieczywo nabierze niebywałego zapachu.
3. Pomidora kroimy w niezbyt drobną kostkę i wrzucamy do miski (można wcześniej obrać pomidora ze skóry).
4.Do pokrojonych pomidorów dodajemy jeden bardzo drobno posiekany ząbek czosnku i posiekane listki bazylii.
5.Zawartość miski skrapiamy oliwą z oliwek i doprawiamy solą i pieprzem do smaku, a następnie dość dokładnie mieszamy.
6.Tradycyjna bruschetta to ciepłe grzanki ze świeżym pomidorowym nadzieniem, więc na przygotowane kromki nakładamy pomidorową mieszankę i w takiej postaci podajemy na stół.
- SPAGHETTI BOLOGNESE
Składniki:
makaron spaghetti paczka | 1 opakowanie | |
mięso mielone | 300 gramów | + |
czosnek (ząbki) | 2 sztuki | |
papryka czerwona słodka | 1 łyżeczka | |
pomidory | 3 sztuki | |
kostka bulionowa warzywna | 1 sztuka | |
przegotowana woda (gorąca) | 1.5 szklanki | |
olej dosmażenia | 2 łyżki | |
bazylia oregano | 1 łyżeczka | |
sól pieprz ( do smaku) | 3 szczypty |
Przygotowanie:
1.Makaron gotujemy.
2.Mięso mielimy,ewentualnie moze być mielone gotowe kupione.
3.W rondelku rozgrzewam olej i wrzucam pokrojony w kosteczke czosnek.Chwilke przesmażam i dodaje mięso mielone.Dodajemy przyprawy i smażymy mięso ciągle mieszając .Jak już sie usmaży dolewamy 1 i 1/2 szklanki przegotowanej wody.
4.Dodajemy kostke warzywna,gotujemy ok.5 minut do rozpuszczenia sie kostki lub dodajemy bulionu .
5.Następnie dodajemy przecier pomidorowy (mieszamy) lub pomidory z puszki, doprawiamy solą i pieprzem.
6.Gotujemy jeszcze około 5 minut i gotowe.
7. Na miseczki rozkładam makaron,polewam gotowym sosem i posypujemy parmezanem
- SPAGHETTI CARBONARA
Składniki:
makaron | 300 gramów | + |
jajka | 2 sztuki | |
żółtka | 3 sztuki | |
parmezan | 100 gramów | + |
boczek | 200 gramów | + |
kremówka | 200 mililitrów | |
cebula | 2 sztuki | |
natka pietruszki | 1 pęczek | |
pieprz | 1 szczypta | |
sól | 1 szczypta |
Przygotowanie:
1.Makaron gotujemy al dente, w lekko osolonej wodzie i odcedzamy.
2.Boczek kroimy na drobne kawałki i podsmażamy na patelni, aż będzie lekko chrupiący. Dodajemy poszatkowane cebule i smażymy do jej zrumienienia.3.W międzyczasie mieszamy parmezan, kremówkę oraz jajka, dodajemy poszatkowaną natkę pietruszki, solimy i pieprzymy.4.Wszystkie składniki przekładamy do rondla i na małym ogniu, stale mieszając gotujemy przez chwilę. Jajka nie powinny być surowe, a parmezan dobrze obklejony na wstążkach makaronu.5.Podajemy posypane odrobiną natki pietruszki.
mniam
OdpowiedzUsuńtaką pizze to ja bym zjadła :P